Nájomné bývanie – kategorizácia, teoretické prístupy k problematike a ich aplikácia v SR. - Včelík, Andrej, 1976-
Na Slovensku a v ostatných krajinách strednej a východnej Európy je podiel vlastníctva bytov tradične veľmi vysoký. Nájomné bývanie, ako také veľmi preferované v nemecky hovoriacich krajinách, bolo v tomto regióne široko vynechané, pričom malo prevažne konotáciu alternatívy pre chudobnú sociálnu vrstvu. Hoci sociálne bývanie je len podkategóriou, medzi týmito dvoma segmentmi nie je jasná hranica a ani existujúca teória nie je jednoznačná. V tomto článku sú identifikované rôzne teoretické prístupy; počnúc diskusiou o tom, či je bývanie považované za ľudské právo alebo nie a ako sa k tejto téme stavajú štáty a ústavy. Prevládajúca politická ideológia má vplyv aj na to, ako štáty a obce vykonávajú svoju podpornú úlohu v oblasti dostupnosti bývania. Situáciu v Slovenskej republike hodnotíme aj s ohľadom na teoretický prístup uvedený v tomto príspevku.