Media, Culture and Publishing: Assessing the Current State of the Sector in Slovak Republic - Hojdik, Vladimír, 1992-
Príspevok sa zaoberá trendmi koncentrácie v slovenskom mediálnom, kultúrnom a vydavateľskom sektore a skúma ich vplyv na konkurenčný charakter podnikov v tejto oblasti. Pomocou kľúčových ukazovateľov, ako sú trhový podiel, miera koncentrácie a Herfindahlov index, sa štúdia zaoberá finančnou dynamikou podnikov v tomto odvetví a hodnotí stupeň koncentrácie odvetvia s cieľom posúdiť jeho konkurenčnú pozíciu v slovenskom hospodárskom priestore. Metodologický prístup zahŕňa matematické a štatistické vyhodnotenia, spracovanie údajov a nasadenie moderných meradiel koncentrácie. Postup zahŕňa analýzu trhových podielov subjektov, po ktorej nasleduje výpočet pomerov koncentrácie, ktoré odrážajú vplyv vedúcej spoločnosti na trhu. Ako súhrnný ukazovateľ koncentrácie trhu sa používa Herfindahlov index. V konečnom dôsledku je cieľom príspevku prehĺbiť pochopenie konkurenčnej dynamiky v rámci slovenského mediálneho, kultúrneho a vydavateľského sektora, poskytnúť cenné poznatky zainteresovaným stranám a tvorcom politík a poukázať na jeho význam v rámci širšieho ekonomického spektra.