Zur Vermittlung und Aneignung der Standardaussprache im Deutschen - Adamcová, Silvia, 1984-
Výslovnosť a prozódia majú veľký význam v odbornej aj každodennej komunikácii. Ovplyvňujú ju rôzne faktory, medzi ktoré jednoznačne patrí intonácia, ako aj prízvuk, melódia, rytmus, pauzy, hĺbka hlasu, správna artikulácia a pod. Foneticko-fonologický výskum nemčiny sa v posledných rokoch zameriava na typické príznaky ústnej komunikácie, jazykové varianty, rétoriku a ich využitie v praxi. Predložená vedecká štúdia sa zaoberá charakteristickými znakmi štandardnej nemeckej výslovnosti z kontrastívneho a didaktického hľadiska. Poukazuje pritom na niektoré typické javy nemeckej ortoepie a formuluje odporúčania pre pedagogickú prax v tejto oblasti.