Obnoviteľné zdroje energie v krajinách Vyšehradskej skupiny - Gontkovičová, Barbora, 1986-
Téme životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja sa už dlhodobo venuje výrazne zvýšená pozornosť. Prirodzene je súčasťou aj environmentálnej politiky Európskej únie. Jej iniciatíva v oblasti ochrany životného prostredia sa premietla aj do stratégie Európa 2020 prijatej v roku 2010. Kľúčovými zložkami klimatických a energetických cieľov boli obnoviteľné zdroje energie, znižovanie emisií skleníkových plynov a energetická účinnosť. V rámci nich sa členské krajiny sa zaviazali, že v roku 2020 bude 20 % energie v Európskej únii pochádzať z obnoviteľných zdrojov, pričom ciele boli formulované aj na národnej úrovni. Analýza a zhodnotenie miery plnenia cieľov stratégie Európa 2020 v oblasti obnoviteľných zdrojov v krajinách Vyšehradskej skupiny.