Kriminálna metafora ako prostriedok metaforického modelovania brexitu v ruských médiách - Krajčovičová, Linda, 1987-
Predkladaný príspevok sa zaoberá analýzou kriminálnej metafory ako prostriedku metaforického modelovania diskurznej udalosti Brexit v ruských médiách. Osobitná pozornosť je venovaná potenciálnym konfliktogénnym účinkom a zámerom použitia kriminálnej metafory. Analýza sa uskutočňuje na rozhraní kognitívnej lingvistiky, mediálnej lingvistiky, politickej lingvistiky a lingvokulturológie. Interdisciplinárny charakter analýzy prispieva k hlbšiemu pochopeniu súčasného ruského jazykového obrazu sveta. Materiálom pre výskum boli ruské elektronické médiá publikované od roku 2016 do 2021. V procese analýzy sa uplatňuje metóda framov a slotov.