Retail Transformation and Its Role in the Postcrisis Recovery of the Economy: Experience of Slovakia and Ukraine - Lieskovská, Vanda, 1961-
Článok skúma zmeny v správaní ukrajinských spotrebiteľov počas krízy spôsobenej pandémiou a vojnou, ako aj súvisiace nové trendy v maloobchode. Účelom článku je zhrnúť teoretické aspekty spotrebiteľského správania počas krízy a skúsenosti z rozvoja a transformácie maloobchodu na Slovensku a Ukrajine. Analýza bola vykonaná na základe sekundárnych zdrojov informácií a analytických údajov štátnej štatistiky Ukrajiny a Slovenska. Maloobchod zostáva hlavným protikrízovým odvetvím krajiny, ktoré napriek ťažkým časom uspokojuje potreby spotrebiteľov a vykazuje ekonomický rast. Udržať krok pomáha optimalizácia sortimentu, logistické procesy, využívanie multikanálových marketingových technológií a rýchla reakcia na zmeny v požiadavkách spotrebiteľov.