Výkon správy daní a poplatkov obcou - Hrtánek, Ladislav
Jednotlivé obce majú pri výkone správy daní a poplatkov právne postavenie správcu dane, ale len v prípade, ak tak ustanovuje osobitná právna úprava. Pritom daňové konanie pozostáva z jednotlivých štádií, ktoré tvoria štruktúrovaný celok. Prvostupňové konanie pred obcou sa ukončuje vydaním rozhodnutia, ktoré musí obsahovať jednotlivé obsahové súčasti. Pritom proti rozhodnutiu obce možno podať odvolanie, ktoré v prvom rade posudzuje obec, ktorá napadnuté rozhodnutie vydala. Obec zabezpečuje aj výkon svojich vykonateľných rozhodnutí.