K inklúzii v cestovnom ruchu: prispôsobovanie služieb cestovného ruchu pre osoby so zrakovým postihnutím - Marčeková, Radka
Článok skúma bariéry jednotlivcov so zrakovým postihnutím v cestovnom ruchu. Cieľom článku je preskúmať vnímané bariéry, s ktorými sa zrakovo postihnutí jednotlivci stretávajú nielen pri cestovaní a poukázať na výzvy, ktorým čelia prevádzkovatelia ubytovacích služieb pri snahe o ich odstránenie. Článok hodnotí výsledky primárneho kvalitatívneho prieskumu uskutočneného prostredníctvom hĺbkových rozhovorov s 32 účastníkmi so zrakovým postihnutím. Z výsledkov výskumu vyplýva, že zrakovo postihnutí jednotlivci na Slovensku považujú ponuku cestovného ruchu za neadekvátne prispôsobenú svojim špecifickým potrebám. Vo svojom každodennom živote sa stretávajú s mnohými prekážkami, a to aj v rámci cestovného ruchu. Napriek tomu majú veľkú túžbu cestovať a pri lepšom zosúladení služieb cestovného ruchu s ich požiadavkami by sa ich frekvencia cestovania mohla potenciálne výrazne zvýšiť, čo by pomohlo kontinuálne zvyšovať konkurencieschopnosť destinácií cestovného ruchu.