Digitization and Enterprise Efficiency in Selected EU Countries - Mészáros, Róbert, 1988-
Digitalizácia podnikov sa v poslednej dobe stáva veľmi populárnou. Spoločnosti by mali investovať do digitálnej transformácie svojich obchodných procesov, aby dosiahli lepšiu úroveň efektívnosti, aby zostali konkurencieschopné. Moja štúdia analyzuje digitálnu transformáciu na podnikovej úrovni pre Dánsko, Holandsko, Fínsko, Poľsko, Slovenskú republiku a Maďarsko, ako aj vplyv digitalizácie na efektivitu podnikania v týchto krajinách. Výsledky ukazujú veľkú digitálnu priepasť medzi vybranými členskými štátmi EÚ. Pokiaľ ide o získané výsledky, Dánsko, Fínsko a Holandsko majú vysokú úroveň digitalizácie verejného aj súkromného sektora. Na druhej strane Slovensko, Maďarsko a Poľsko majú výrazne nižšiu úroveň digitalizácie. Môžeme predpokladať, že dôvodom takejto pozorovanej digitálnej priepasti je nízka úroveň dostupnosti digitálnej infraštruktúry, nedostatok investícií do integrácie digitálnych technológií, nedostatok odbornej prípravy personálu na rozvoj potrebného ľudského kapitálu a absencia požadovanej obchodnej kultúry. v Maďarsku, na Slovensku a v Poľsku. Na urýchlenie digitálnej transformácie súkromného sektora budú musieť Maďarsko, Slovensko a Poľsko vynaložiť značné investície na zlepšenie prístupu k digitálnej infraštruktúre a zlepšenie zručností ľudí v oblasti IKT. Výsledky regresnej analýzy fixných efektov panelových údajov ukázali, že digitálna transformácia súkromného sektora, najmä pokiaľ ide o kvalifikovaný ľudský kapitál a úspešnú integráciu digitálnych technológií, podporovaná vysokou úrovňou digitálnych verejných služieb, je spôsob, ako zlepšiť produktivitu práce a kapitálu v krajina.