How the Fiscal Council Rules Influence the Fiscal Stability - Mkiyes, Hussein, 1996-
V mnohých krajinách Európskej únie boli založené fiškálne rady na podporu fiškálnej disciplíny a stability. V EÚ však pretrváva fiškálna nestabilita. Táto štúdia analyzuje úlohu fiškálnych rád pri dosahovaní fiškálnej stability v EÚ v rokoch 2011 – 2021 pomocou panelových údajov a modelu LSDV. Výsledky naznačujú silný kauzálny vzťah medzi fiškálnymi radami a zlepšenou fiškálnou výkonnosťou. Najväčší vplyv preukázali fiškálne rady s právnou nezávislosťou, primeraným personálnym zabezpečením, ochranou rozpočtu a orgánom na monitorovanie fiškálnych pravidiel. Efektívnosť fiškálnych rád však môže byť obmedzená ich nedávnym zriadením. Zatiaľ čo fiškálne rady zlepšujú vyhliadky na fiškálnu stabilitu, vonkajšie krízy ako COVID-19 môžu stále podkopávať fiškálnu politiku. Štúdia prispieva k pochopeniu vyvíjajúcej sa úlohy fiškálnych rád v EÚ. Využíva širokú vzorku členov EÚ počas dlhšieho obdobia. Ďalší výskum by mohol preskúmať výkonnosť rád v rôznych kontextoch špecifických pre jednotlivé krajiny. Celkovo sú dobre navrhnuté fiškálne rady prospešné, ale nepostačujú na trvalú fiškálnu stabilitu. Môžu byť potrebné doplňujúce inštitúcie a úpravy politiky, najmä počas kríz.