Kritická místa pro krajinnou konektivitu v Bílých Karpatech - Dostál, Ivo
Cieľom článku je zistiť, aké typy bariér sa vyskytujú v jednotlivých kritických lokalitách, a taktiež vypracovať zovšeobecnenú klasifikáciu týchto kritických lokalít. Kritické lokality predstavujú miesta v ekologickej sieti, kde je voľný pohyb a migrácia zvierat určitým spôsobom obmedzená alebo ohrozená. Vymedzený koridor často pretína jedna alebo viac lineárnych bariér, bezlesie a bariéry sa môžu kumulovať, čím sa zvyšuje fragmentačný efekt. Skúmané územie sa nachádza na českej a slovenskej strane chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Biele Karpaty vrátane jej blízkeho okolia, ktoré tvoria nížiny (Dolnomoravský úval, Považské podolie) pozdĺž významných vodných tokov (Morava, Váh), oddeľujúc toto pohorie od okolitých geomorfologických celkov.