Econometrics and Gender: Do Women Score Better in Econometrics? Evidence from Slovakia. - Vojtasová, Mária, 1997-
Poznatky z ekonometrie a využívanie kvantitatívnych metód zlepšujú výstupy študentov bakalárskeho štúdia, najmä ich záverečné práce. Otázkou, ktorou sa tento príspevok zaoberá, je, či ženy a muži dosahujú odlišné výsledky od študijného predmetu Úvod do kvantitatívnych metód. Výskum sa uskutočnil koncom roka 2022 v mesiacoch november a december na vzorke 165 slovenských študentov prostredníctvom dvoch dotazníkov. Kurz absolvovali vo svojom rodnom jazyku. Výsledky výskumu ukázali, že muži mali lepšie priemerné skóre počas prvého strednodobého testu. Výsledky boli vykonané na základe súhrnných štatistík a konštrukcie jednoduchého regresného modelu. O mesiac neskôr ženy dosiahli v priemere lepšie skóre a mali lepšiu strednú hodnotu v teste pokročilých štatistických testov. Tieto výsledky však neboli štatisticky významné. Rozdiely bolo možné pozorovať aj v príprave na semináre. Ženy sa viac pripravovali počas semestra, zatiaľ čo muži trávili viac času prípravou pred samotným testom.