Ústavno-právne postavenie národnostných menšín v Slovenskej republike v kontexte štátov V4 - Palúš, Igor
Príspevok je venovaný ústavno-právnemu postaveniu národnostných menšín a etnických skupín v Slovenskej republike v kontexte analytického hodnotenia tejto problematiky v štátoch V4. V prvej časti príspevku autor poukazuje na prvky spoločné a rozdielne vzťahujúce sa k ústavno-právnej úprave skúmanej tematiky v štátoch V4 s naznačením, v čom by mohla byť zdrojom inšpirácie pre jej uplatnenie v slovenských podmienkach. Druhá časť je venovaná analýze a hodnoteniu práv národnostných menšín a etnických skupín na Slovensku. Autor skúma a hodnotí predmetný inštitút ako súčasť základných práv a slobôd z pohľadu jeho prirodzeno-právneho a pozitívno-právneho poňatia. Poukazuje (aj) na problémové miesta súčasnej právnej úpravy, ale aj aplikačnej praxe, naznačujúc ich možné riešenia opierajúce sa o poznatky právnej vedy, skúsenosti iných európskych štátov, ako aj potreby slovenskej spoločensko-politickej praxe.