Impact of the Pandemic Covid-19 on the Consumption Behavior of Slovak Households - Lennerová, Ivana, 1979-
Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najvyšším zastúpením základných výdavkov na spotrebu domácností. Pandémia COVID-19 zásadným spôsobom ovplyvnila každodenný život domácností, zmenila ich vzorce správania a ovplyvnila aj ich spotrebiteľské výdavky. V zlých časoch domácnosti len mierne znižujú svoje výdavky na uspokojenie základných potrieb, akými sú výdavky na stravu a bývanie. Naopak, v zlých časoch domácnosti vo väčšej miere obmedzujú výdavky na tovary a služby, ktoré nie sú kriticky potrebné pre ich každodenný život. Pandémia do značnej miery zničila výdavky napríklad na jarnú lyžovačku, ale aj výdavky na stravovacie a ubytovacie služby, ale aj kiná a divadlá. Zníženie mobility spôsobené pandémiou zároveň viedlo k citeľnému poklesu dopravy, a teda aj výdavkov na dopravné služby. Cieľom príspevku bolo preskúmať vplyv pandémie na spotrebné správanie domácností na Slovensku.