Digitalisation and Convergence - The Example of Estonia - Szentmihályi, Szabolcs
Estónsko dosiahlo rozvoj a zároveň si zachovalo rovnováhu prostredníctvom komplexných, inovatívnych reforiem konkurencieschopnosti, pričom medzi rokmi 2010 a 2019 došlo k výraznej hospodárskej konvergencii. Úroveň rozvoja estónskeho hospodárstva v tomto období vzrástla zo 64,2 percenta priemeru EÚ na 82,3 percenta, čo je druhá najvyššia zmena v regióne strednej a východnej Európy za posledné desaťročie. Manévrovací priestor pre estónske makroekonomické politiky bol veľmi obmedzený v posledných dvoch desaťročiach v dôsledku systému pevného výmenného kurzu a neskoršieho zavedenia eura. V dôsledku toho v ceste rastu, ktorá nakoniec viedla k rýchlej konvergencii, bolo treba pokračovať v oblasti konkurencieschopnosti a štrukturálnych politík. Estónsko našlo príležitosť preraziť v digitalizácii a transformovalo sa na digitálneho lídra regiónu prostredníctvom symbolických gest a praktických krokov, ktoré vedú nielen k zlepšeniu produktivity, ale prispievajú aj k vytvoreniu svetovo uznávaných spoločností.