Monetary Policy & Anchored Expectations—An Endogenous Gain Learning Model - Gáti, Laura
Menová politika je analyzovaná v modeli s možným neukotvením inflačných očakávaní . Miera neukotvenosti je daná tým, ako citlivo reagujú dlhodobé inflačné očakávania verejnosti na inflačné prekvapenia. Zistil som, že optimálna politika agresívne pohybuje úrokovou mierou , keď sa očakávania neukotvia, čo umožňuje centrálnej banke prispôsobiť sa fluktuáciám inflácie, keď sú očakávania dobre ukotvené. Ďalej odhadujem modelom predpokladaný proces odkotvenia. Údaje naznačujú, že neukotvenie je nelineárne a asymetrické: očakávania reagujú citlivejšie na veľké alebo negatívne prekvapenia ako na menšie alebo vyššie.