Dedičské právo v Európe a jeho metamorfózy v priestore a čase s akcentom na vývojové trendy a sociálne kontexty - Prudovič, Marek
Dedičské právo v Európe prešlo značným vývojom, pričom jeho korene môžeme nájsť, tak, ako vo väčšine oblastí súkromného práva, v rímskom práve. Cieľom príspevku je poskytnúť stručnú komparáciu pohľadu na dedičské právo a jeho obsah v rámci rímskeho práva, stredovekého práva a súčasného slovenského práva a českého práva, s presahom do zamýšľanej rekodifikácie. Zaujímať nás bude najmä pohľad na účel dedičského práva v týchto rozdielnych historických epochách a možnosť dispozície mortis causa v nich. Poukážeme tiež na to, ako prístup k dedičskému právu ovplyvňuje spoločnosť, v ktorej sa konštituuje. Všímať si budeme i tie historické inštitúty dedičského práva, ktoré by mohli byť využiteľné aj v rámci chystanej rekodifikácie slovenského súkromného práva.