Testing the Balanced Growth Hypothesis in the Presence of Structural Breaks: Evidence From Developed and Developing Countries - Arjun
Teória vyváženého rastu a neoklasický model rastu predpovedajú, že určité makroekonomické premenné ako output, spotreba a investície rastú konštantným tempom. Analyticky to znamená, že pomer spotreba-output a pomer investície-output musia byť stacionárne. Okrem toho sa spotreba a investície musia spájať s outputom. Skúmanie týchto implikácií s ohľadom na rozvinuté krajiny (G7) a rozvíjajúce sa krajiny (E7) pomocou údajov za obdobie 1970–2019. Platnosť hypotézy vyváženého rastu (Balanced Growth Hypothesis - BGH) sa testuje pomocou jednotkových koreňových testov (jednorozmerná analýza) a kointegračných techník (multivariačná analýza).