Population Development in the Czech Republic in 2022 - Koukalová, Jana
Článok analyzuje demografický vývoj Českej republiky v roku 2022 a dáva ho do kontextu demografických trendov v poslednom desaťročí 2013–2022. Štúdia sa zameriava na hlavné demografické procesy, menovite plodnosť, úmrtnosť, sobášnosť, rozvodovosť a migrácia. Počet obyvateľov Českej republiky rástol v dôsledku kladného salda medzinárodnej migrácie v roku 2022. Hoci počet úmrtí klesol výrazne, medziročne výrazne klesol aj počet živonarodených detí. Stredná dĺžka života pri narodení je zvýšená u oboch pohlaví. Počet sobášov sa zvýšil na úroveň roku 2018. Pokračoval pokles rozvodovosti a na rozdiel od sobášnosti sa nevrátila na predpandemickú úroveň.