Nation (Un)masked: Imagined Immunities and Responsible Citizenship in a Postsocialist Pandemic - Stöckelová, Tereza
Pandémia Covid-19 odhalila dramatickú potrebu spôsobov solidarity a zodpovednosti, ktoré zohľadňujú blaho iných a zároveň vychádzajú z uznania globálnej spoluzávislosti a spoločnej zraniteľnosti. Tento článok pomocou konceptov "imaginárnej imunity" a "konkurenčnej zodpovednosti" skúma spôsoby, akými sa počas prvého roka pandémie v Českej republike mobilizovali skúsenosti, zručnosti a diskurzy socialistickej minulosti rôznymi, často protichodnými spôsobmi, aby sa vyjadrili zložitosti a prekážky takýchto spôsobov biopolitickej solidarity.