Neexekutívni riaditelia môžu zlepšiť výkon aj našich firiem - Taliga, Matej
Systém, ktorým sú zväčša obchodné spoločnosti vedené a kontrolované (po angl. Corporate Governance alebo skrátene Governance), zohráva kľúčovú úlohu pri formovaní ich smerovania a úspechu. Základom efektívneho riadenia spoločnosti je predstavenstvo – skupina odborníkov poverená dohľadom nad strategickými rozhodnutiami a zabezpečením dlhodobej udržateľnosti. Že vyhľadávaniu a výberu členov predstavenstva treba venovať veľkú pozornosť, je pomerne známe. Menej sa už v našich končinách hovorí o význame nezávislých členov predstavenstva – tzv. Nonexecutive Directors (NEDs). Ich prítomnosť dodáva tomuto správnemu orgánu cenný rozmer, pretože do rozhodovacieho procesu vnáša objektivitu, nezávislosť a rôzne expertné pohľady.