Competitiveness of Enterprises in Manufacture of Textile: Empirical Evidence of Czech Republic - Novotná, Martina
Príspevok sa zaoberá konkurencieschopnosťou podnikov vo výrobe textilu, ktorá je v súčasnosti úzko spätá s inováciami zohľadňujúcimi princípy obehového hospodárstva. Globálne má spotreba textilu tretí najväčší negatívny vplyv na využívanie vody a pôdy a štvrtý najväčší negatívny vplyv na životné prostredie a klimatické zmeny. Motivácia spoločností zmierniť svoj negatívny vplyv na životné prostredie a implementovať princípy obehového hospodárstva by mala byť vždy efektívna a nákladovo efektívna. Konkurencieschopnosť podniku alebo odvetvia možno hodnotiť prostredníctvom produktivity práce, ktorá by mala rásť vyšším tempom, ako je tempo rastu priemernej mzdy. Príspevok odporúča posúdiť vzťahy medzi vývojom ukazovateľov produktivity práce, priemernej mzdy a rentability aktív pomocou nerovností. Analyzuje tiež frekvenciu inovácií podnikov v textilnom priemysle. Na príklade konkrétneho podniku poukazuje na možnosti inovácií, akými sú využívanie obnoviteľných zdrojov energie, zvyšovanie tržieb formou predaja textilného odpadu na ďalšie využitie a zavádzanie ekologických procesov do výroby.