The Success of the Development of the Structurally Affected City of Karviná - Janošec, Adam
Cieľom tohto príspevku je navrhnúť opatrenia vedúce k prekonaniu limitov rozvoja mesta Karviná. Na základe výsledkov situačnej analýzy doplnenej o dotazníkový prieskum možno konštatovať, že ekonomické a sociálne piliere mesta sa nerozvíjajú veľmi úspešne. Naopak, najúspešnejšie sa rozvíja environmentálny pilier, stav krajiny a starostlivosť o životné prostredie. Súčasnými problémovými faktormi obmedzujúcimi rozvoj mesta sú najmä nedostatočný a neatraktívny miestny trh práce a podnikateľské aktivity, imidž mesta a stále nízka kvalita ovzdušia. Stratégia diverzifikácie ekonomickej štruktúry a program podpory malého a stredného podnikania môžu výrazne prispieť k prekonaniu týchto problémov, dosiahnutiu úspešného budúceho rozvoja a plnému využitiu potenciálu mesta. Je tu priestor aj na využitie rozvojových projektov, ako je iniciatíva Nová ekonomická zóna, a vhodná publicita pre silné stránky mesta. Kľúčovým aspektom je aj stratégia zameraná na zlepšenie kvality ovzdušia v regióne. Existuje možnosť financovať tieto opatrenia prostredníctvom Európskeho fondu pre nestrannú transformáciu, čo môže výrazne uľahčiť ich implementáciu.