New Models for Software Licence Vendors - Pister, Marco, 1974-
Technologické zmeny, najmä so zvýšenou dostupnosťou poskytovanou internetom a rozvojom cloud computingu, výrazne ovplyvnili spôsob, akým predajcovia softvéru predávajú licencie na svoje produkty. Posun v obchodných modeloch odráža meniace sa prístupy k distribúcii a zmeny v platobnom modeli. Tradičný transakčný model, kde predajca predáva trvalú licenciu na softvér predávaný ako produkt, je na ústupe. Transakčný model, pri ktorom zákazník platí jeden poplatok, zostáva prítomný na hernom trhu, ale na iných trhoch je menej obvyklý, najmä ak sa pozrieme na komerčné prostredie. Dva modely, ktoré sú čoraz populárnejšie, sú predplatiteľská služba a softvér ako služba. V modeli predplatného je prístup k softvéru efektívne prenajatý, pričom používatelia platia pravidelný poplatok tak dlho, ako chcú. Softvér ako služba je ako prístup prenájmu/predplatného, ale zákazník nemá softvér nainštalovaný na svojom hardvéri, čo dáva predajcovi vyššiu úroveň kontroly nad správou softvéru, ako aj nad prístupom. Dôležité je, že tieto dva posledné modely neodrážajú len zmenu v distribúcii; vyžadujú tiež, aby predajcovia prijali inú kapitálovú štruktúru s predĺženou dobou návratnosti. Podobne, s potrebou pokračovať v podpore zákazníkov s cieľom udržať podnikanie, predajcovia softvéru musia viac investovať do riadenia vzťahov so zákazníkmi.