On Wars, Sanctions, and Sovereign Default - Bianchi, Javier
Tento dokument skúma úlohu obmedzení používania medzinárodných rezerv ako ekonomických sankcií. Vyvíjame jednoduchý model strategickej hry medzi sankcionujúcou (veriteľskou) krajinou a sankcionovanou (dlžníckou) krajinou. Charakterizujeme, ako by sankčná krajina mala optimálne zaviesť obmedzenia, internalizovať geopolitické výhody a potenciálne straty z nesplnenia povinnosti sankcionovanou krajinou. Kalibrovaná verzia modelu môže zodpovedať za postupnosť udalostí vedúcich k ruskému defaultu. Navyše naznačuje, že za každý dolár ekonomickej škody spôsobenej Rusku sú USA ochotné vzdať sa 0,50 dolára svojej vlastnej spotreby.