Optimal Taxation of Multinational Enterprises: A Ramsey Approach - Dyrda, Sebastian
Aký je optimálny návrh medzinárodného systému zdaňovania právnických osôb? K tejto klasickej otázke sa vraciame v modeli všeobecnej rovnováhy pre viacero krajín, ktorý zahŕňa tri kľúčové črty modernej globalizovanej ekonomiky: nadnárodnú výrobu; nehmotný kapitál; a medzinárodný presun ziskov. Konkurenčná rovnováha nášho modelu je neefektívna z dôvodu externalít, ktoré vznikajú z medzinárodných presahov do nehmotných investícií. Pri absencii presunu ziskov môže Ramsey plánovač urobiť len málo, ak vôbec niečo, s daňou z príjmu právnických osôb, aby zlepšil alokáciu nehmotných investícií medzi krajiny.