The Impact of Project Management Tools on Project Results: Evaluation of a Survey Among Managers Leading International Development Projects for four selected Central and Eastern European Donors - Dufková, Gabriela
Keďže miera úspešnosti medzinárodných rozvojových projektov môže byť stále pod očakávaniami, niekoľko štúdií skúmalo, či a ako môže použitie nástrojov projektového manažmentu (PM) zlepšiť internú a externú výkonnosť projektu. Tento článok sa zameriava konkrétne na štyri vybrané krajiny strednej a východnej Európy a vyhodnocuje novo zozbieraný súbor údajov. Štúdia na základe prieskumu skúma prijatie nástrojov PM medzi projektovými manažérmi v regióne. Okrem toho s využitím klastrovej analýzy naznačuje, že nástroje sa prijímajú postupne v štyroch fázach, ktoré sa kultúrne odlišujú od iných medzinárodných štúdií. V neposlednom rade pomocou modelovania štrukturálnych rovníc výskum naznačuje, že medzi opýtanými projektovými manažérmi môže použitie nástrojov 1. etapy priamo prispieť k zlepšeniu interných výsledkov projektu a že tieto interné výsledky potom môžu mať pozitívny vplyv aj na výkon externého projektu.