Tony Lawson on money - Menšík, Josef
Tony Lawson, vedúca osobnosť Cambridge Social Ontology Group, nedávno publikoval sériu článkov venovaných otázke povahy peňazí. Tieto príspevky je potrebné chápať v kontexte jeho širšieho prístupu k sociálnej ontológii, takzvanej teórie sociálneho polohovania. Zatiaľ čo na prvý pohľad sa Lawsonove peňažné myšlienky môžu zdať oddelené a niekedy dokonca protichodné alebo chybné, je za nimi konzistentná vízia, ktorou je Lawsonova všeobecná sociálna ontológia. Lawsonovo rozpracovanie podstaty peňazí nie je jediné, ktoré je kompatibilné s teóriou sociálneho umiestňovania a v článku je stručne navrhnutá alternatíva. Pri systematizácii rôznych Lawsonových peňažných príspevkov sa pozornosť venovala niekoľkým konkrétnym nezrovnalostiam a chybám a ich náprave. Na konci príspevku je vyvodených niekoľko ponaučení z analýzy Lawsonových peňažných príspevkov pre jeho všeobecný prístup k sociálnej ontológii.