Efficiency Analysis of EU Member States in the Context of Population Aging - Soukupová, Nikola
Starnutie populácie môže ohroziť ekonomický rozvoj a efektívnosť členských štátov EÚ. Na základe demografických projekcií bude miera závislosti EÚ v starobe (ako ukazovateľ starnutia populácie) takmer dvojnásobná – z 31 % v roku 2019 na 57 % v roku 2100. Táto štúdia sa zameriava na analýzu efektívnosti členských štátov Európskej únie v v kontexte starnutia populácie. S využitím Data Envelopment Analysis (DEA) a Malmquistovho indexu produktivity sme vyhodnotili, ako demografické zmeny ovplyvňujú ekonomickú efektívnosť rôznych krajín EÚ.