Employment Development in the Context of Agenda 2030 - Grmanová, Eva
Cieľom vedeckej štúdie bolo identifikovať a posúdiť špecifiká krajín EÚ v oblasti zvyšovania zamestnanosti na základe ukazovateľov: „Mladí ľudia nie sú zamestnaní a ani sa nevzdelávajú“ a „Miera zamestnanosti“ v rámci EÚ a zhodnotiť postavenie Slovenskej republiky. Vybrané ukazovatele sú stanovené v Agende 2030 v oblasti „Slušná práca a ekonomický rast“ ako ukazovatele s kvantitatívnymi cieľmi. Vo vedeckej štúdii je použitá metóda analýzy vývoja časových radov a lineárna regresná analýza. Dá sa povedať, že vývoj v SR je priaznivý. Hodnoty oboch ukazovateľov sú však horšie ako priemerné hodnoty v EÚ. Lineárna regresia poukazuje na silné prepojenie medzi ukazovateľmi. Z odvodených vzťahov vyplývajú aj možnosti zlepšenia.