Innovative Activities of Small and Medium-sized Enterprises with a Focus on the Need and Use of Human Resources - Sochuľáková, Jana
V poslednom období sa čoraz častejšie hovorí o pojmoch ako turbulentné prostredie, dynamické prostredie, nestabilné prostredie a podniky musia byť pripravené pružne reagovať na výzvy, ktoré z takéhoto prostredia vyplývajú. Konkurencieschopnosť firiem stále viac závisí od rýchleho prispôsobovania sa prebiehajúcim zmenám. Zdrojmi základných konkurenčných výhod sú efektívnosť, kvalita, inovácia, plné porozumenie a citlivosť na požiadavky zákazníkov. Hlavnou hnacou silou inovácií je primeraný výskum a vývoj. Výskum a vývoj predstavuje jeden z krokov k inováciám a inovačnej aktivite firiem. Cieľom príspevku je zhodnotiť inovačnú aktivitu malých a stredných podnikov v SR ako základ konkurenčnej výhody podniku na základe vybraných ukazovateľov. Následne rozoberieme a zhodnotíme využitie ľudských zdrojov v rámci inovačných aktivít spoločnosti a vo výskume a vývoji v jednotlivých regiónoch SR.