Selected Attributes of Long-term Sustainability of Human Resource Management in the MSP in the Visegrad Group Countries. A Sectoral Perspective - Belás, Jaroslav
Cieľom štúdie je definovať významné atribúty riadenia ľudských zdrojov v MSP a porovnať postoje v rámci troch najvýznamnejších podnikateľských sektorov v jednotlivých krajinách Vyšehradskej štvorky. Pozitívnym zistením je, že v rámci skúmanej vzorky MSP považujú ľudí vo firme za najdôležitejší kapitál a riadenie ľudských zdrojov vnímajú pozitívne v kontexte podnikového manažmentu. Ako negatívny trend možno zaznamenať nedostatočné hodnotenie výkonnosti zamestnancov zo strany MSP a výrazne obmedzenú úroveň investícií do ľudského kapitálu. Najčastejšie rozdiely v postojoch MSP boli zistené pri porovnaní výrobných podnikov so sektorom služieb a sektorom obchodu, ktorý je determinovaný osobitosťami transformačného procesu v týchto podnikoch.