Agricultural Production, Sustainable Food System and Food (non)Waste - Vidová, Jarmila, 1967-
Poľnohospodárstvo je najdôležitejšie odvetvie ekonomiky. Je ovplyvňované prírodnými procesmi, no aj zásahmi človeka do prírody najmä rapídnou urbanizáciou. Iným faktorom je globalizácia, nárast počtu obyvateľov a tlak na rast potravinových dodávateľských reťazcov. Produkcia stále väčšieho množstva potravín pre uspokojenie základnej potreby 8 mld. obyvateľov, malo a má stále vplyv na zintenzívňovanie poľnohospodárskej produkcie. Zvýšená produkcia potravín sa nevyhla nárastu používania pesticídov, čo malo vplyv na pôdne zdroje, pôdnu biodiverzitu a neplánovaným spôsobom aj na našu stravu. Nárast produkcie zároveň zabezpečil lepšiu cenovú dostupnosť potravín. Intenzívne poľnohospodárstvo vyvíja na krajinu a pôdu výrazný tlak napríklad v podobe kontaminácie, erózie a zhutňovania zapríčineného ťažkými poľnohospodárskymi strojmi. V celej Únii tvorí až šesť percent emisií CO2.