Legálny zväzok páru rovnakého pohlavia v Slovenskej republike a rozsah uznávania takýchto zväzkov právoplatne vzniknutých v zahraničí - Václavová, Veronika
Príspevok sa zameriava na problematiku legálnej úpravy zväzkov párov rovnakého pohlavia v podmienkach slovenského právneho poriadku. Autorka konštatuje, že v rámci Slovenskej republiky neexistuje obdoba inštitútu manželstva pre kohabitujúce osoby rovnakého pohlavia. Ďalej sa konkretizuje na otázky uznávania manželstiev párov rovnakého pohlavia, respektíve registrovaných partnerstiev vzniknutých v zahraničí. Cieľom príspevku je zosumarizovať a podnietiť širšiu diskusiu o riešených otázkach a tiež poukázať na skutočnosť, že v právnom štáte musia byť ľudské práva garantované, pričom ich garanciu možno vykladať ako istotu priznanú všetkým a odmietanie diskriminácie.