Modelovanie efektívnosti zdieľanej ekonomiky v cestovnom ruchu krajín V4 - Lacko, Roman, 1988-
Cieľom príspevku je zhodnotiť efektívnosť využívania vybraných zdrojov cestovného ruchu - výrobných faktorov pri premene na výkonový ukazovateľ cestovného ruchu vo vybranom období. Autori sa zamerali na pomerne aktuálnu oblasť služieb poskytovaných prostredníctvom prostriedkov zdieľanej ekonomiky. Skúmali krajiny V4 za roky 2018-2022. Na meranie efektívnosti využili metódu Data Envelopment Analysis – CCR a BCC modely. Vstupné premenné sa týkali počtu zamestnancov, počtu postelí a počtu zariadení. Jediná výstupná premenná bola počet prenocovaní využitím prostriedkov zdieľanej ekonomiky. Toto porovnanie poskytlo prehľad o postoji krajín k negatívnym dopadom pandémie a využívaniu aktuálnych trendov v krátkodobom ubytovávaní. Slovensko a Poľsko dosiahli výrazné zlepšenie v tomto type ubytovania. Avšak, pandémia zasiahla najmä krajiny ako Poľsko a Maďarsko. Najväčší úbytok zdrojov bol zaznamenaný v Poľsku, avšak jeho výkony nepoklesli tak významne ako v iných krajinách. Ukazuje sa, že krajiny s väčším dôrazom na cestovný ruch boli schopné lepšie zvládnuť túto situáciu.