Zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady - Ivanáková, Daniela
Miestne dane ukladajú obce všeobecne záväzným nariadením, v ktorom upravujú sadzby daní, zníženie daní a oslobodenie od daní. Rovnako aj poplatok ukladajú obce všeobecne záväzným nariadením, ktorým tiež upravujú sadzby poplatku, ako aj podklady pre jeho zníženie alebo odpustenie. Všeobecné záväzné nariadenia sú spravidla zverejňované na webových stránkach príslušných obcí. Miestne dane sa týkajú takmer všetkých a každoročne dochádza v ich súvislosti k viacerým zmenám.