Nočná práca - Mrukviová Tomiová, Sandra
Pracovný čas môžeme charakterizovať ako časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozíii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou. Všetky tieto podmienky musia byť splnené kumulatívne, teda súčasne. Konkrétny pracovný čas môže byť určený dohodou zmluvných strán, účastníkov pracovnoprávneho vzťahu, alebo dohodou zamestnávateľa so zástupcami zamestnancov, alebo môže byť určený jednostranne zamestnávateľom, resp. môže vyplývať priamo z právneho predpisu.