CEO Duality and Bank Tax Avoidance: The Moderating Role of Risk Committees - An International Evidence
Tento dokument skúma vplyv duality generálnych riaditeľov na vyhýbanie sa daňovým povinnostiam bánk a či výbor pre riziká na úrovni predstavenstva tento vzťah zmierňuje. Okrem toho skúmame, či charakteristiky dvoch výborov pre riziká (veľkosť a frekvencia stretnutí) zmierňujú vzťah medzi generálnym riaditeľom a bankovým vyhýbaním sa daňovým povinnostiam. Na základe 1540 pozorovaní za bankový rok 152 jedinečných bánk v 32 krajinách od roku 2011 do roku 2021 sme zistili, že dualita generálnych riaditeľov pozitívne súvisí s vyhýbaním sa daňovým povinnostiam bánk. Ešte dôležitejšie je, že sme zistili, že výbor pre riziká na úrovni predstavenstva a jeho štrukturálne charakteristiky (veľkosť a frekvencia stretnutí) zmierňujú pozitívny vplyv duality generálneho riaditeľa na vyhýbanie sa daňovým povinnostiam bánk. Naše zistenia zostávajú silne podobné s použitím alternatívnej vzorky. Táto práca rozširuje naše poznatky o úlohe výboru pre riziká a jeho atribútoch vo vzťahu medzi generálnym riaditeľom a bankou, pokiaľ ide o vyhýbanie sa daňovým povinnostiam. Zistenia tejto štúdie pomáhajú tvorcom politiky pochopiť výhody zriadenia výborov pre riziká na úrovni predstavenstva bánk.