Regime-Dependent Effects of Uncertainty Shocks. A Markov-Switching Approach for Central Eastern European Countries - Plesa, Georgiana
V posledných desaťročiach zažili ekonomiky strednej a východnej Európy (SVE) udalosti charakterizované vysokou mierou neistoty, ktoré mali nepriaznivé a pretrvávajúce účinky na makroekonomickej úrovni. Tento článok analyzuje asymetrické účinky šokov neistoty (striedavo definovaných indexom finančného stresu a implikovanou volatilitou) v dvoch odlišných režimoch. Štrukturálne náhle zmeny režimu z režimu s vysokou volatilitou na režim s nízkou volatilitou sú modelované pomocou Markovových vektorových autoregresívnych modelov s obmedzeniami znamienka, vzhľadom na to, že matica prechodu pravdepodobnosti je buď časovo invariantná alebo časovo premenná. Naše výsledky kľúčových makroekonomických mesačných ukazovateľov (priemyselná produkcia, inflácia, úroková miera) naznačujú, že šoky neistoty majú významné krátkodobé účinky na priemyselnú produkciu a infláciu, mierne odlišné v týchto dvoch režimoch, spolu s pretrvávajúcim vplyvom na úrokovú mieru.