Bosna a Hercegovina - neracionálne ambície v spore o secesiu - Jančo, Ján
Bosna a Hercegovina je štát zložený z rôznych etnických, náboženských a kultúrnych identít s komplikovaným politickým a administratívnym systémom, v ktorom je ťažké dosiahnuť politický a ekonomický pokrok. Bosna a Hercegovina je štátom, v ktorom sú prítomné príznaky konfliktu a fragmentácie, najmä v kontexte secesionistických snáh predstaviteľov Srbskej republiky. Hoci konflikt či spor o odtrhnutie Srbskej republiky by sme mohli považovať za racionálne, ambície predstaviteľov Srbskej republiky sme považovali za iracionálne, a to aj vzhľadom na predpovedaný vývoj tohto sporu a dopad snáh hl. medzinárodného spoločenstva. Štúdia sa preto zamerala na hrozbu snáh o odtrhnutie od Srbskej republiky a analyzovala a zhodnotila aktuálnu situáciu v rokoch 2020-2023. Cieľom štúdie bolo predpovedať vývoj situácie vo vzťahu k secesionistickým snahám predstaviteľov Srbskej republiky. Štúdia použila na tvorbu prognózy model neuznanej štátnosti. Zohľadnil nielen ambície secesionistického subjektu a ohrozeného štátu, ale aj vplyv vonkajších aktérov, ktorí svoje ambície presadzujú. Uplatnením komplexného prístupu k hodnoteniu secesionistického konfliktu v Bosne a Hercegovine štúdia predpovedala výsledok v zmysle „rovnováhy Status quo“.