Evropská unie z pohledu turecké společnosti: O čem vypovídají průzkumy veřejného mínění? - Forýtek, Lukáš
Príspevok sa zameriava na vývoj verejnej mienky v Turecku smerom k EÚ. Príspevok si položil otázku: predstavuje vzťah tureckej spoločnosti k EÚ v dlhodobom horizonte (2004-2022) prekážku pre potenciálny vstup do EÚ? Hlavnou metódou príspevku je analýza prieskumov verejnej mienky Eurobarometer. Článok analyzuje dlhodobý trend vnímania EÚ tureckými občanmi (veľmi pozitívny, skôr pozitívny, neutrálny, skôr negatívny, veľmi negatívny), priemernú hodnotu týchto ukazovateľov; a identifikuje jadro priaznivcov a odporcov. Príspevok identifikuje situáciu, kedy dochádza k polarizácii spoločnosti. Vývoj verejnej mienky v Turecku je v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ (Česká republika, Nemecko, Maďarsko) a EÚ. Analýza ukazuje, že verejná mienka v Turecku sa výrazne nelíši od iných porovnávaných prípadov. Nedochádza k postupnému nárastu odporcov EÚ, takže verejná mienka nepredstavuje ďalšiu prekážku pre vstup Turecka do EÚ.