Comparison of Housing Affordability in Czech and Polish Regions - Slavata, David
Veľké rozdiely sú v spôsobe bývania, v kvalite bývania a v type vlastníctva nehnuteľností v jednotlivých krajinách sveta. Dostupnosť bývania je však v súčasnosti významnou témou každej vyspelej krajiny. Zároveň je aj dôležitým faktorom ekonomického rozvoja na národnej aj regionálnej úrovni. Príspevok je zameraný na porovnanie dostupnosti bývania v českom a poľskom regióne. Predkladaný výskum kombinuje štyri rôzne bežne používané ukazovatele dostupnosti bývania (finančný a fyzický) do novo definovaného indexu a aplikuje ho na regióny Českej republiky a Poľska na obdobie 2020-2022. Cieľom je porovnanie českých a poľských regiónov podľa vybraných ukazovateľov bývania a vypočítaného štandardného indexu dostupnosti bývania SAI, čo je autormi novovytvorený index. Výsledkom výskumu je výpočet dostupnosti bývania v celkovo 30 českých a poľských regiónoch a porovnanie vývoja dostupnosti bývania v rokoch 2020 a 2022 v týchto regiónoch. Výsledkom výskumu je zistenie, že dostupnosť bývania v českých regiónoch je v priemere nižšia ako v poľských a navyše, že dostupnosť sa oproti roku 2020 v českom aj poľskom regióne do roku 2022 znížila.