Entrepreneurial Actions in Energy Transition: A Study of Three Local Energy Clusters in Poland - Afeltowicz, Łukasz
Článok pojednáva o úlohách, ktorých rôzne formy podnikateľskej činnosti (ekonomické, sociálne, politické) podmieňujú vznik nových socioekonomických oblastí počas procesu energetickej transformácie. Článok je založený na výsledkoch kvalitatívneho výskumu uskutočneného medzi aktérmi zapojenými do vytvárania mikrosietí v Poľsku. Analyzujú sa tri prípady, ktoré sa líšia z hľadiska: dominantnej formy podnikateľskej činnosti, kapitálu a súčasného stavu. Autori tvrdia, že rozvoj miestnych energetických iniciatív si vyžaduje súhru všetkých troch foriem podnikateľskej činnosti. Všetky tri sú potrebné na to, aby novovzniknutá oblasť bola odolná, ekonomicky optimalizovaná a začlenená nielen do politických a obchodných sietí, ale aj do celej komunity.