The European Union: Why Is It the Only Choice for Georgia? - Jandieri, Gia
V decembri 2023 získalo Gruzínsko oficiálny štatút kandidátskeho štátu EÚ. Toto rozhodnutie nebolo ľahké a národ prešiel rokmi (či dokonca storočiami) úsilia o zladenie svojej budúcnosti s Európou. Nezávislosť, ktorú Gruzínsko získalo po rozpade Sovietskeho zväzu, bola dlhou a ťažkou skúsenosťou – prvé roky nezávislosti veľa nesľubovali, no reformy, ktoré sa začali v roku 2004, vytvorili šance na vstup do euroatlantického spoločenstva. V roku 2008 Rusko zaútočilo na Gruzínsko a obsadilo jeho dva regióny, čím obmedzilo rýchlosť jeho reforiem a rozvoja. EÚ na to odpovedala novými iniciatívami Východného partnerstva (EP) premenenými na asociačnú dohodu a prehĺbenú a komplexnú dohodu o voľnom obchode s Gruzínskom, Ukrajinou a Moldavskom. Rusko tým znepokojené zaútočilo na Ukrajinu a obsadilo Krym a časť oblasti Donbas, čo pokračovalo širšou inváziou na Ukrajinu v roku 2022. EÚ ponúkla trojici EP (Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina) urýchlenie ich cesty k členstvu v EÚ. V dôsledku toho bol štatút kandidatúry udelený trom národom – Moldavsku a Ukrajine v roku 2022, zatiaľ čo Gruzínsku v roku 2023.