Exploring AI Adoption Dynamics and Entrepreneurial Orientation in Czech Chemical SMEs: A Pilot Study Perspective - Hruby, Vojtech
Tento článok načrtáva pilotnú štúdiu zameranú na skúmanie vplyvu podnikateľskej orientácie (EO) na prijatie umelej inteligencie (AI) a výkonnosť firiem chemických v Čechách. Štúdia s dvoma cieľmi najprv hodnotí uskutočniteľnosť hlavného výskumného dizajnu a po druhé vyvíja a overuje inovatívny nástroj na meranie prijatia AI. Prostredníctvom kvantitatívneho prieskumu bolo zapojených 107 českých chemických malých a stredných podnikov zameraných na praktickosť výskumných metodológií a počiatočné testovanie meracích nástrojov, najmä na prijatie AI. Napriek skromnej miere odpovedí štúdia splnila svoje metodologické ciele a ponúka pohľad na integráciu AI a zložitosť EO v rámci sektora. Počiatočné zistenia naznačujú potrebu širších stratégií zapojenia v nasledujúcej štúdii, ktoré odrážajú výzvy spojené s prieskumom špecializovaných trhov.