Analýza pojmov objektívnej stránky usmrtenia a kulpózneho ublíženia na zdraví - Ploth, Erik
Autori sa v príspevku zameriavajú na analýzu objektívnej stránky trestného činu usmrtenia a kulpózneho ublíženia na zdraví s dôrazom na spôsobený následok. Okrem tradičných prístupov k výkladu relevantných pojmov sústreďujú svoju pozornosť na výkladové problémy vyskytujúce sa v aplikačnej praxi, pričom poukazujú aj na možné spôsoby ich riešenia. Napokon je osobitným spôsobom venovaná pozornosť procesu pričítavania osobitných kvalifikačných pojmov (okolnostiam podmieňujúcim použitie vyššej trestnej sadzby), autori poukazujú na potrebu vyhýbania sa aplikačnej dualite v procese pričítavania týchto znakov, teda na postup v súlade s hmotnoprávnou líniou zásady ne bis in idem.