Sociální práce ve zdravotnictví a její limity - Urban, David
Cieľom výskumu bolo identifikovať a popísať limity a bariéry, s ktorými sa sociálni pracovníci v zdravotníctve pri svojej práci stretávajú. Pracovná pozícia sociálneho pracovníka v zdravotníctve je relatívne mladá pracovná pozícia, ktorá bola v Českej republike zaradená až v roku 2004. Dodnes je pre túto pozíciu ťažké vybudovať si svoje miesto na slnku, pretože sa jedná o nezdravotnícky personál v zdravotníckom zariadení – nemocnici, kde funguje hegemónia lekárov a zdravotníckeho personálu. Sociálni pracovníci sa v tomto ohľade môžu cítiť nedocenení, ale súčasne sa stretávajú s radom systémových a administratívnych obmedzení a prekážok.