Determinants of Labour Force Migration: Evidence From the Western Balkans - Gara, Atdhetar
Analýza hlavných faktorov rastu miery migrácie v krajinách západného Balkánu. Analýza bola vykonaná na panelových údajoch za 17 rokov od roku 2005 do roku 2021. Analýza sociálnych premenných ako nezamestnanosť a životná úroveň a politických premenných ako korupcia, politická stabilita, efektívnosť vlády, právny štát a miera korupcie pri migrácii občanov. Na tento účel boli použité rôzne ekonometrické modely a techniky, ako je OLS, OLS robustné fixné modely, modely náhodných efektov a GMM (Generalizovaná metóda momentov).