Comprehensive Assessment of Enterprise Digital Competitiveness - Skvarciany, Viktorija
Existujú štúdie, ktoré skúmajú digitálnu konkurencieschopnosť krajiny, chýba však výskum, ktorý by skúmal digitálnu konkurencieschopnosť na podnikovej úrovni. Štúdia sa preto zameriava na zostavenie indexu podnikovej digitálnej konkurencieschopnosti (Enterprise Digital Competitiveness Index - EDCI), ktorý poskytuje možnosť posúdiť úroveň digitálnej konkurencieschopnosti podnikov a tvorcovia politík by ho mohli použiť pri vývoji stratégie prechodu na digitálnu ekonomiku. Na tvorbu indexu sa používajú prístupy CRITIC a COPRAS. Výsledky naznačujú, že severské krajiny dosiahli najvyššiu úroveň digitálnej konkurencieschopnosti podnikov. Uvedené krajiny majú HDP na obyvateľa v top 5 spomedzi krajín EÚ, pričom krajiny s najnižším HDP na obyvateľa vykazujú najnižší EDCI.