EU Countries Tax Evasion Clustering - Stachová, Mária
Problém daňových únikov je čoraz vypuklejší a spôsobuje veľké straty v jednotlivých štátnych rozpočtoch. Európske politiky však za posledné dve desaťročia podnikli významné kroky na ich odstránenie. Národné politiky tiež prispievajú k znižovaniu odhadovaného rozsahu daňových únikov, meraných Schneiderovým modelom MIMIC. Tieto tendencie však nie sú v jednotlivých krajinách rovnaké. V našom príspevku sa preto snažíme nájsť vzor v časových trajektóriách daňových únikov krajín Európskej únie a vytvoriť tak homogénne klastre, ktoré zahŕňajú krajiny s podobnou situáciou daňových únikov. Na splnenie nášho cieľa využívame metódu panelového zhlukovania údajov na našich dátach s informáciami o daňových únikoch krajín EÚ od roku 2000 do roku 2019. V ďalšom kroku porovnáme vytvorený klaster z pohľadu indikátorov kvality verejných inštitúcií.